Fiscaal voordeel

Uw steun is van groot belang voor ons. Graag willen we u wijzen op de mogelijkheden die de Belastingdienst biedt om giften financieel aantrekkelijker te maken. Dit zorgt ervoor dat u, terwijl u philharmonie zuidnederland steunt, zelf een aantrekkelijk fiscaal voordeel kan genieten. Op deze pagina bieden we u de mogelijkheid om een aantal rekenvoorbeelden rustig door te lezen.

Eenvoudige SchenkingPeriodieke SchenkingVoorwaarden en eisen
De_Liefhebber-HR_Photo_SimonVanBoxtel-6333
Nieuwsgierige_Neus-MR_Photo_SimonVanBoxtel-7263

Eenvoudige Schenking

Omdat de financiële mogelijkheden en behoeften kunnen verschillen, bieden wij u een kader waarbinnen u uw eigen voorkeuren kunt aangeven.

Voor een eenvoudige schenking geldt het volgende. U kunt, binnen de grenzen van de eisen die de Belastingdienst stelt, uw gift aftrekken van uw inkomen. Daarnaast kunt u meer aftrekken dan dat u daadwerkelijk betaalt, vanwege de Culturele ANBI status van het Fonds. Dit is een vermenigvuldiging van 125%. U betaalt dus effectief minder belasting, én de Belastingdienst betaalt mee aan de schenking aan Het philharmonie zuidnederland Fonds. Hieronder kunt u een rekenvoorbeeld zien. Let op dat, om het eenvoudig te houden, hier geen rekening wordt gehouden met de voorwaarden zoals die onderaan deze pagina worden beschreven.

Rekenvoorbeeld 1

U draagt 40% inkomstenbelasting af, en u schenkt €250 aan Het philharmonie zuidnederland Fonds. U kunt (onder bepaalde voorwaarden) dit bedrag opvoeren als aftrekpost bij de aangifte Inkomstenbelasting. Uw belastbaar inkomen wordt daardoor verlaagd, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. In dit voorbeeld is dat 40% van €250, waardoor u dus €100 terugkrijgt van de Belastingdienst. Effectief betaalt u dus maar €150 voor een schenking van €250.

Rekenvoorbeeld 2

Voor donateurs is het naast de aftrekpost nog interessanter om aan culturele goede doelen te geven door de zogenaamde ‘vermenigvuldiger’. Omdat Het philharmonie zuidnederland Fonds een ‘culturele’ ANBI status heeft, kunt u uw gift voor 125% aftrekken van uw inkomen. Vergeleken met het vorige voorbeeld betekent dit dat u als u €250 schenkt, u €312,50 mag aftrekken van uw inkomen. U krijgt dus €125 terug, en betaalt voor een gift van €250 effectief maar €125.

Oorspronkelijk bedrag €250
Aftrek inkomstenbelasting  €100
 Effectieve kosten  €150
Ontvangen door het Fonds €250
Oorspronkelijk bedrag €250
Aftrekpost ‘culturele’ ANBI status €312,50
Teruggave via inkomstenbelasting €125
 Effectieve kosten  €125
Ontvangen door het Fonds €250
Orpheus-HR_Photo_SimonVanBoxtel-2943

Periodieke Schenkingen

Naast de eenmalige schenking bestaat er ook een mogelijkheid voor een periodieke gift. U gaat dan een overeenkomst aan met Het philharmonie zuidnederland Fonds waarin de grootte en de duur van de gift (minimaal 5 jaar) wordt vastgelegd. Hier gelden de voorwaarden van de 1% en 10% niet meer, waardoor u deze gift dus onbeperkt mag aftrekken van uw verzamelinkomen. U kunt hieronder een aantal rekenvoorbeelden bekijken voor verschillende situaties.

Rekenvoorbeeld 1

U draagt 40% inkomstenbelasting af. U gaat een overeenkomst aan om 5 jaar lang jaarlijks €250 te schenken aan Het philharmonie zuidnederland Fonds. Dankzij de Culturele ANBI status kunt u €312,50 aftrekken van uw inkomsten (€250 vermenigvuldigd met 125%). De ondergrens van 1% is hier niet van toepassing omdat het een periodieke schenking betreft. U krijgt via de aftrekpost 40% van €312,50 terug van de Belastingdienst, waardoor u dus effectief jaarlijks maar €125 betaalt voor een schenking van €250.

Rekenvoorbeeld 2

U draagt 40% inkomstenbelasting af. U gaat een overeenkomst aan om 5 jaar lang jaarlijks €500 te schenken aan Het philharmonie zuidnederland Fonds. Dankzij de Culturele ANBI status kunt u €625 aftrekken van uw inkomsten (125% van €500). De ondergrens van 1% is hier niet van toepassing omdat het een periodieke schenking betreft. U krijgt via de aftrekpost 40% van €625 terug van de Belastingdienst, waardoor u dus effectief jaarlijks maar €250 betaalt voor een schenking van €500.

Rekenvoorbeeld 3

Om allerlei verschillende redenen kan het zo zijn dat u liever in één keer een groter bedrag schenkt. Stel dat u een groot project of een grote aankoop wilt steunen, en u wilt hiervoor eenmalig €25.000 doneren. Als u een verzamelinkomen van €40.000 hebt, mag u vanwege de voorwaarden van de Belastingdienst alleen het donatiebedrag tussen de 1% en 10% van uw inkomen aftrekken. Effectief komt dit neer op 40% van €4.000 – €400 = €1440. Het fiscale voordeel zou dan dus danig beperkt zijn.

Het is echter zo dat u deze schenking ook als periodieke schenking kan aanmerken. U laat dan een overeenkomst opstellen voor een jaarlijkse schenking van €5.000, met een duur van vijf jaar. U boekt ook gelijk €25.000 over naar het Fonds als lening, waardoor het orkest die grote aankoop kan doen. De jaren daarna is uw ‘gift’ het kwijtschelden van €5.000 per jaar op de door u verstrekte lening. Dit heeft als voordeel dat voorwaarden niet meer van toepassing zijn, maar de vermenigvuldiger wel. Effectief schenkt u eenmalig €20.000, maar betaalt u slechts €12.500.

Oorspronkelijk bedrag €250
Aftrekpost door ‘culturele’ ANBI status €312,50
Teruggave via inkomstenbelasting €125
 Effectieve jaarlijkse kosten €125
Jaarlijks ontvangen door het Fonds €250
Oorspronkelijk bedrag €500
Aftrekpost door ‘culturele’ ANBI status €625
Teruggave via inkomstenbelasting €250
 Effectieve jaarlijkse kosten €250
Jaarlijks ontvangen door het Fonds €500
Eenmalige schenking/lening €25.000
Jaarlijkse kwijtschelding €5.000
Jaarlijkse aftrekpost €6.250
 Effectieve schenking €12.500
Ontvangen door het Fonds €25.000
Orpheus-HR_Photo_SimonVanBoxtel-2848

Voorwaarden en eisen

De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden en eisen aan het fiscale voordeel van de donaties. Voor het aftrekken van donaties van het verzamelinkomen dient u een ondergrens en een bovengrens in acht te nemen. Dit zijn respectievelijk 1% en 10% van uw verzamelinkomen. U kunt op de site van de Belastingdienst ook meer lezen over deze voorwaarden.

Concreet betekent dit dat u al uw schenkingen aan goede doelen in één jaar bij elkaar moet optellen, inclusief de vermenigvuldiger voor culturele instellingen. Dit bedrag moet tussen de 1% en 10% uw verzamelinkomen liggen. Als het totaal aan schenkingen hoger is dan 10%, mag u het bedrag daarboven niet aftrekken. De 1% is een drempelwaarde, waardoor u dus alleen het bedrag daarboven mag aftrekken van uw inkomen. Deze voorwaarden gelden echter niet voor de periodieke schenkingen. Afhankelijk van uw situatie kunt u dus misschien beter voor een periodieke schenking kiezen. Komt u er zelf niet uit, of wenst u meer advies over uw specifieke situatie, neem dan gerust contact op. We staan u graag te woord.

Periodieke SchenkingenNeem contact op